Moped
Vårt upplägg för mopedutbildning:
1. Du börjar med att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen (gäller AM). Tillståndet behöver inte vara klart för att gå teoridelen av utbildningen, men till den praktiska delen måste det vara klart. Syntestet kan utföras hos optiker eller hos oss på skolan, under kontorets öppettider.
2. Boka teoridelen av utbildningen genom att maila oss på info@orebrotrafikskola.se. Ange namn och personnummer samt målsmans mobilnummer eller ring oss på 019-33 15 33.
3. Gå teoridelen, ta med dig giltig legitimation. Vi bjuder på frukost! Under kursen får du en länk för inloggning till teoricentralen, där onlinetesterna finns (gäller AM elever).
4. Efter teoridelen pluggar eleverna hemma med teoriboken, arbetshäftet och vägmärkestest samt online frågorna på elevcentralen.se, börja med att göra frågorna 100 % godkända sen gå vidare till ”Slut test” och gör minst 5 godkända slut test
5. AM elever bokar tid för den praktiska delen som består av; manöverkörning, bromsning, styrning och balansövningar samt körning i trafik. Detta bokas av läraren på teorikursen eller i anslutning till teorikursen. Oftast bokas den praktiska delen av utbildningen till helgen efter teoridelen, med de elever som har ett giltigt körkortstillstånd.
6. När eleven är godkänd i körning (gäller AM) samt att utbildningen är betald, registrerar vi att din utbildning som klar till Transportstyrelsen.
7. Därefter kan AM eleven boka tid för kunskapsprov på trafikverket. Du måste ha fyllt 15 år när du gör ditt teoriprov på Trafikverket.
Teoriprov får avläggas muntligt om du har problem med att läsa och förstå text. Då måste du göra en särskild ansökan, vilket vi kan hjälpa dig med.
8. Därefter kan Moped klass II eleverna boka tid för teoriprov på trafikskolan, när du känner dig redo och har jobbat igenom teoriboken, arbetshäftet och vägmärkestest. Första provet är gratis, omprov kostar 100kr / prov. Du måste ha fyllt 15 år när du gör ditt teoriprov.
9. När du klarat kunskapsprovet hos oss, registrerar vi dig till Transportstyrelsen och du får börja köra dagen efter, om du har giltig legitimation med dig (gäller klass II). Efter ca 1 vecka kommer blanketter hem till dig där du fyller i samt skickar till Transportstyrelsen och därefter kommer ditt förarbevis på posten.
10. När du klarat kunskapsprovet på Trafikverket får du börja köra samma dag, om du har giltig legitimation med dig (gäller AM). Efter ca 1-3 veckor (max 3 månader) får du hämta ut AM-kortet på din poststation. När du har hämtat ur ditt AM-kort måste du ha det med dig när du kör, inget annat.
Moped klass I – behörighet AM
Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped) behöver du ett körkort som har minst behörighet AM. Har du redan tagit körkort med någon annan behörighet får du automatiskt AM på köpet och har då rätt att köra mopeden. Du får också köra om du har traktorkort som är utfärdat före den 1 oktober 2009.
Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt.
Krav för att få ett AM-körkort
Du måste vara minst 14 år och 9 månader för att gå teorikursen eller köra moped hos oss och du måste vara minst 15 år när du avlägger ditt teoriprov på Trafikverket.
Innan du gör ditt kunskapsprov för behörighet AM måste du ha genomfört en obligatorisk utbildning hos en behörig utbildare och utbildningen måste vara registrerad hos Transportstyrelsen. Läs mer om mopedutbildningen för AM-körkort och kraven för att få ett AM-körkort på Transportstyrelsens webbplats.
AM – körkort för moped klass I (Transportstyrelsens webbplats)
Kunskapsprov AM
Förarprovet för behörighet AM består av ett kunskapsprov. Läs mer om provet och hur du gör för att boka prov på sidan Kunskapsprov för Mopedklass I – behörighet AM.
Kunskapsprov för Moped klass I – behörighet AM
Moped klass I (Transportstyrelsens webbplats)
Moped klass II
För att köra moped klass II krävs ett förarbevis. Läs mer om förarbevis för moped klass II på Transportstyrelsens webbplats.
Moped klass II (Transportstyrelsens webbplats)